Články

Jóga září - prosinec 2019

Milí přátelé jógy ,

věřím, že sami vnímáte, že vám jóga dělá dobře na těle i na duši, ona však umí mnohem více než si lze odnést z jednoho či dvou setkání týdně, mým přáním je předat Vám nástroj, jógový, který můžete praktikovat každý den, sami! Jde o pozdrav Slunci, ale ne jen tak ledajaký, ráda bych Vám předala učení Babajiho Pozdravu Slunce, jež je pravý unikát, z něj všechny ostatní pozdravy Slunce vycházejí, oprávnění k jeho výuce budu, když Bůh dá, mít až v červenci. 

Je přínosné přijít 1x - 2x v týdnu na setkání s jógou, ale vložit 5-10min denně jógy do Vašeho běžného života, Vám dá více. Celý Váš den tím bude nabit a prodchnut.

Září bych ráda věnovala pečlivému naučení Babajiho pozdravu Slunci, pomohla Vám ho upravit Vašemu individuálnímu tělesnému nastavení, tak aby jeho praktikování pro Vás bylo PŘÍNOSNÉ A PŘÍJEMNÉ. Ve všech setkáních se zaměříme na nejprve naučení se Babajího pozdravu Slunce, později na jeho cvičení na počátku lekce, součástí bude i nadále protažení, jemné rozhýbaní těla, prožitek a zastavení se v ásánach, jejich procítění na úrovni, těla, dechu, mysli a hluboká relaxace s krátkou meditací. Dojde ke spojení dynamiky a klidu, tak jak je to našem běžném životě.

Lekce budou:

PONDĚLÍ 17,15 - 18,15

PONDĚLÍ 18,30- 19,30 - Dynamičtější lekce pro pokročilé

ÚTERÝ 18,00- 19,00

STŘEDA 18,00- 19,00

ČTVRTEK 18,00- 19,00

Pokud nebudou stačit bude přidána neděle pravděpodobně. 

I nadále budou lekce otevřené.

 

A nyní více k samotnému Babaji Súrja Namaskar

Babaji súrja namaskár je modlitbou vděčnosti v pohybu, v níž se spojuje uctívání a uvědomění Božství se starodávnou sestavou jógových ásan (pozic). Pouhých 6-8 kol jednoduchého cvičení denně vám zabere jen 10-15 minut a přinese vám stejný užitek jako 45 minut hatha jógy: sílu, tok pozitivní energie a jasnost mysli.

Naše meditace v pohybu, Babaji súrja namaskár, je oslavou božskosti chrámu lidského těla. Zabere jen několik minut denně a vnese do celé vaši bytosti světlo a živost. Spolu s tím, jak se vaše denní praxe bude zakořeňovat v nitru vašeho těla, budou vaše myšlenky utichat a vaše pohyby se stanou jemným, vědomým vyjádřením vaší vnitřní síly.

SJEDNOŤTE MYSL, TĚLO A DUCHA

10-15 minut denně

Cvičení sestávající ze 14 jednoduchých pozic je snadné se naučit a praktikovat. Cvičí se obvykle ráno při východu slunce, ale není to nutné a je to skvělý způsob, jak začít nový den. Celé cvičení zabere pouze 10-15 minut a nechá vám tak dostatek času na to, co je ve vašem životě skutečně důležité. 

Propojení těla a mysli

Babaji súrja namaskár pracuje s celou bytostí. Na fyzické úrovni posiluje vaše srdce a všechny hlavní svalové skupiny v těle. Zlepšuje trávení a dodává vám energii k tomu, abyste obstáli ve svém rušném každodenním životě. Jen několik opakování vám pomůže pročistit mysl a naplnit energií celou vaši bytost.

Vložte do pohybu oddanost

Předklony těla pomáhají rozvíjet oddanost, protože vám připomínají, že vše pochází od Boha. Když cvičíte s láskou a uvědoměním, každá pozice se stává modlitbou vděčnosti za samotný život.

CO JE NA CVIČENÍ BABAJI SÚRJA NAMASKÁR JEDINEČNÉ?

První z mnoha

Mahavatar Babaji vyučoval první súrja namaskár (pozdrav slunci) už před několika tisíci lety. Toto cvičení jedinečným způsobem uvádí do rovnováhy jak solární (súrja) tak lunární (čandra) energetické kanály ve vašem těle. Všechna ostatní moderní cvičení súrja a čandra namaskár vychází z tohoto původního cvičení.

Prostředek duchovního vývoje

Tělo je neodmyslitelnou součástí vašeho duchovního vývoje. Konečným duchovním cílem člověka je dosáhnout seberealizace a realizace Boha. To je možné pouze tehdy, když duše přebývá v lidském těle. Zdravé tělo je vám na této cestě oporou.

Oddanost

Babaji súrja namaskár jedinečným způsobem spojuje pohyb, mantru, dech a uvědomění Boha v lidském těle. Skrze toto uctívání a oddanost se vás vtěluje láska vyjádřená skrze vědomý pohyb.

 

BABAJI SÚRJA NAMASKÁR SE CVIČÍ KAŽDÝ DEN. ZDRAVÍTE JÍM SLUNCE A KAŽDÁ ČÁST VAŠEHO TĚLA SE PŘI NĚM NAPLŇUJE SLUNEČNÍMI PAPRSKY: SLUNEČNÍ ENERGIÍ.

PARAMAHAMSA SRI SWAMI VISHWANANDA

 

Thumbnail

 

Důležitost udržování zdravého těla je zřejmá: když je tělo v dobré kondici, zdravé a bez nemocí, cítíme se lépe, můžeme toho více zvládnout a víc si také užívat život. Starověcí jogíni, kteří si toto plně uvědomovali, navrhli jógové ásany (postoje), aby se tělo rozhýbalo a očistilo během přípravy na meditaci. Jógové ásany tak umožňují tělu, aby nám na naší duchovní cestě sloužilo a nebrzdilo nás. Tento druh jógy je v dnešní době široce praktikovaný po celém světě a jmenuje se hatha jóga. Hatha je sanskrtské slovo, v němž „ha“ představuje pránickou, mužskou, sluneční energii nebo životní sílu, „tha“ představuje ženskou, měsíční nebo duševní energii. Hatha jóga je spojením těchto dvou sil: využívá chytrou kontrolu mysli k tomu, aby pečovala o tělo a pročišťovala ho různými technikami, ásana (jóga pozic) je pouze jednou z nich.

Měla jsem to štěstí, že jsem s jógou začala velmi brzy. Zpočátku lekce byly čistě fyzické jógové ásany, nebyla v nich žádná zmínka o ničem mimo anatomii a fyziologii. Nicméně v prvních minutách mé první hodiny jógy jsem věděla, že tohle je něco, co se mnou silně rezonuje a hluboko ve mně jsem věděla, že je to odrazový můstek k něčemu většímu. Jógové ásany zkrátka miluji. Miluji na nich to, že vyžadují tak malé množství prostoru díky tomu, že se každá pozice vejde na rozměr jógové podložky. Miluji skutečnost, že vše, co potřebujete, jste vy sami, žádné jiné vybavení není třeba. A miluji, že pohyby jsou vymyšlené tak, aby měly příznivé účinky na celou vaši bytost. Je mnoho lidí, kteří se do jógových ásan zamilují natolik, že se k nim připoutají, a u mnohých se může dokonce vyvinout silnější pocit ega. Je povzbuzující ovládat tělo, ale když naroste ego, brání duchovnímu růstu. Ásany mají potenciál osvobozovat a měnit život, mohou vám pomoci cítit se úžasně, nicméně nesmí se zapomínat na to, že jsou jen pomůckou, odrazovým můstkem k něčemu většímu a těm, kteří si to uvědomují, nezbývá než hledat dál.

Babaji Súrja Namaskar (BSN) je pokročilá a mocná série jógových ásan, které jsou navržené speciálně tak, aby nás podpořily na naší duchovní cestě. Mahávatár Babaji předal tento súrja namaskár Paramahamsovi Vishwanandovi, žijícímu Mistrovi, který nás učí „prostě milovat“, prožívat božskou Lásku. Ve skutečnosti není tato posloupnost pohybů jen pozdravem slunci, ale také pozdravem měsíci, chandra namaskár: jde o modlitbu v pohybu, která nás ladí na dvě božské energie v nás samých. Fyzicky pomáhá udržovat tělo zdravé, silné a plné energie; mentálně pomáhá uklidnit mysl, zvláště posuzování mysli, čímž ji dělá pozitivnější; nejdůležitějším aspektem BSN je však to, že otevírá srdce a pomáhá nám dosáhnout Lásky, Boží Lásky.

Zpět